Prijzen Sneltest en PCR-test met Reiscertificaat
☝Op dit moment korting: Boek Vandaag je test!☝
De pcr test. Hoe betrouwbaar is deze coronatest?

De pcr test. Hoe betrouwbaar is deze coronatest?

Coronamaatregel na corona maatregel wordt door de overheid geïmplementeerd naar aanleiding van de besmettingscijfers. Een groot aantal van de besmettingscijfers worden aangetoond middels een pcr test. Maar hoe betrouwbaar is deze corona pcr-test nou daadwerkelijk? En zijn deze coronamaatregelen wel noodzakelijk?

Zelfs binnen de tweede kamer is er twijfel

Partijleider van de FVD, Thierry Baudet heeft in september 2020 een motie ingediend voor onafhankelijk onderzoek om de betrouwbaarheid van de PCR coronatest te kunnen bepalen. Andere partijen in de tweede kamer hebben juist tegen deze motie gestemd.

Microbiologen en virologen maken al decennialang gebruik van een PCR coronatest

Door de betrouwbaarheid van de pcr coronatest in twijfel te trekken, kan je nog meerdere eerder uitgevoerde testen in twijfel trekken. Al sinds 1990 wordt er gebruik gemaakt van de PCR technniek om DNA te achterhalen. PCR wordt gebruikt voor forensisch onderzoek. Denk maar aan de serie Crime Scene Investigation. In de wereld van de microbiologie en virologie is het haast ondenkbaar om de betrouwbaarheid van een PCR test in twijfel te trekken.

Wat is een PCR test precies?

De letters P C en R staan voor Polymerase Chain Reaction. Deze test wordt gebruikt om specifieke DNA en RNA te identificeren. En door het gebruik van deze coronatest wordt het RNA van het Sars-Cov-2 virus, – oftewel COVID, Covid19, of gewoonweg coronavirus genoemd- aangetoond.

Eerst dient er een monster afgenomen te worden

Door middel van een wattenstaafje wordt er een uitstrijkje genomen bij de burger die mogelijk besmet kan zijn. Het wattenstaafje kan door de neus of door de keel worden gehaald. En het schraapt zo een klein beetje weefsel op. Met dit weefsel wordt een PCR test gedaan. Virussen en virusdeeltjes bevatten RNA of DNA maar nooit beiden zoals bij mensen en dieren. Een virus bevat dus alleen RNA of alleen DNA. Het coronavirus bevat alleen maar RNA.

Tarieven PCR-Test met Non-COVID certificaat
☝Nu korting - Boek Vandaag je test!☝
Eerst dient er een monster afgenomen te worden

Wanneer is een PCR test dan wel of niet betrouwbaar?

De betrouwbaarheid van een PCR test is dubieus en afhankelijk van het moment van infectie. Ben je net besmet geraakt met het corona virus dan zal een coronatest waarschijnlijk geen virusdeeltjes aan kunnen tonen. Ben je dan een paar dagen ziek, dan is het virus zich overduidelijk aanwezig in de PCR test. Maar na een tijd ziek te zijn geweest, dan zijn de virusdeeltjes weer minder zichtbaar.

In dit geval wordt er geen uitslag meegegeven

Als je in de beginfase of eindfase van de ziektebesmetting zit waarbij het virus nog niet detecteerbaar is in de coronatest, dan wordt er geen uitslag meegegeven. In plaats daarvan wordt er vermeld dat de testuitslag niet te bepalen is. En wordt er verzocht om dan nog een hertest te doen.

Dit wordt ook wel een grijs gebied genoemd.

In dit grijze gebied, is het lastig te bepalen of er corona deeltjes aanwezig zijn in het weefsel of niet. En ieder lab hanteert weer andere grenswaarden. Sommige labs geven ook aan dat de test “voorlopig positief” is en ook dan word er een hertest verlangd.

Laat je altijd testen

Desalniettemin wordt men altijd verzocht om een coronatest af te nemen. Er zijn genoeg mensen die wel het coronavirus bij zich dragen maar geen coronatest afnemen. Testen wordt juist gedaan om verdere besmetting te voorkomen en de verspreiding van het virus te kunnen remmen.

Tarieven PCR-Test met COVID reisdocument
☝Op dit moment korting: Boek Vandaag je coronatest!☝
Scroll naar top